2816V

Recenzja: The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier (PS4) - Episode 2

Encyklopedia: The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier (8.5/10)

Podoba ci się tekst?
Podziel się nim!

Trzeci sezon przygodowej serii The Walking Dead zadebiutował premierą dwóch odcinków tego samego dnia. Po interesującym, aczkolwiek niepozbawionym wpadek pierwszym epizodzie, przyszedł czas na ciąg dalszy przygody Javiera i Clementine. Oto „Ties that Bind Part II”.

Po szokującej konkluzji poprzedniego odcinka, Javi, jego rodzina i Clementine szukają schronienia w osadzie Prescott. Niestety napastnicy z New Frontier przegrupowali się i podążyli ich śladem, by dokończyć to, co zaczęli. Trudno napisać coś więcej, ponieważ fabuła tego epizodu przypomina nieco jeden intensywniejszych odcinków serialu The Walking Dead. Ciągle osaczeni bohaterowie próbują przebić się to przez hordy nieumarłych, to przez zastępy żądnych zemsty ludzi, zaliczając po drodze wewnętrzne konflikty skutkujące poważnymi konsekwencjami. To, do czego przywykliśmy w serialu, tutaj sprawdza się wyśmienicie. Trwająca lekko ponad godzinę przygoda dostarcza dramatu, spektakularnej akcji i emocjonalnych scen pozwalających lepiej poznać anonimowych do tej pory bohaterów.

Nie będzie tajemnicą ani spoilerem, że grupa spotyka Jezusa – osobę znaną zarówno z komiksów, jak i serialu. Oprócz Glenna na początku pierwszego sezonu gry, nie spotkaliśmy żadnej znaczącej postaci z uniwersum, ale tym razem wynagrodzono nam to niedopatrzenie. Pojawienie się charyzmatycznego zwiadowcy daje kilka fajnych scen akcji i ekwilibrystycznych popisów, z jakich znany jest Jezus, a przede wszystkim przypomina fanom, że to ten sam świat co w komiksach i gdzieś tam znajduje się Alexandria dowodzona przez brodatego pana bez dłoni.

Zdziwiło mnie natomiast zachowanie scenarzystów, którzy przy pierwszym spotkaniu z Jezusem stawiają przed nami idiotyczne wybory. Jasne, jest to dla bohaterów ktoś obcy i muszą być ostrożni, lecz pytanie nas, czy zaufamy obcemu czy może spróbujemy go obezwładnić, jest nie tyle niepotrzebne, co nie ma sensu. Wszyscy zdają sobie sprawę, kim jest Jezus, i wiedzą, że można mu ufać. Potwierdzenie moich słów przynoszą plansze podsumowujące decyzje innych graczy, gdzie zaledwie ułamek zdecydował się na wojowniczą postawę wobec starej-nowej postaci.

Akcja trzeciego sezonu rozgrywa się prawdopodobnie w trzyletnim przeskoku czasowym pomiędzy „erą Negana”, a aktualnymi wydarzeniami z komiksów (gra odcina się od serialu). Z tego powodu bieganie po lasach i opuszczonych domkach zastąpiono dużo większym światem pełnym osad zamieszkałych przez całe rodziny. Małe społeczeństwa prowadzą między sobą handel, wytwarzają towary i próbują normalnie funkcjonować. Niektórych mogą razić analogie osad Prescott i Richmond do Alexandrii, Wzgórza i Królestwa, ale ja uważam to za potrzebny powiew świeżości w growej serii.

W międzyczasie poznajemy kolejny fragment przeszłości Clementine. Stopniowe wypełnianie kilkuletniej luki pomiędzy seriami zrealizowano fajnie, a wyjawiane w trakcie retrospekcji tajemnice zaskakują zwrotami akcji. Liczę, że ten wątek będzie kontynuowany w kolejnych odcinkach.

Odcinek „Ties that Bind Part II” bardzo mi się spodobał. Mimo że jest krótki, dostarczył więcej zabawy niż sporo dłuższe epizody z poprzednich serii. Rozgrywka się nie zmieniła, grafika dalej chrupie, ale scenariusz robi dobrą robotę i optymistycznie nastraja przed dalszą częścią sezonu. I ta końcówka!

Adam Grochocki
Drugi odcinek udowadnia, że z serii można jeszcze wiele wycisnąć i zaskoczyć nawet starych wyjadaczy.
  • Zwolnienia animacji
  • Kilka wyborów nie ma sensu
  • Wysokie tempo bez zapychaczy
  • Historia Clementine
  • Postać Jezusa

Komentarze (20) Skomentuj

Poziom: 40
Cherubinek dodano: 08.01.2017, 03:05
Takie gry jak The Walking Dead powinny mieć obowiązkowo polonizację :-/
Bizkit [5.226.86.***] do Cherubinek dodano: 08.01.2017, 04:41
Komentarz ukryty [Pokaż]
Poziom: 24
Grind do Cherubinek dodano: 08.01.2017, 06:33
Zgadza się. Tym bardziej, że są dość popularne .
Poziom: 30
robertr1980 dodano: 08.01.2017, 14:20
Sensei-40 letni prawiczek mieszkający z rodzicami hahaha
Poziom: 33
sensei dodano: 07.01.2017, 20:15
Komentarz ukryty [Pokaż]
Poziom: 21
rozjo do sensei dodano: 07.01.2017, 20:35
I powiedz mi człowieku na co to piszesz i po co ci ta platyna ...
To jest właśnie ta patologia wśród graczy konsolowych.
Dawidurek [31.178.192.***] do rozjo dodano: 07.01.2017, 21:02
Jego umysł na chwilę obecną myśli, że jest to mu potrzebne i ma sens, więc nie próbuj go nawracać :)
Kiedyś może sam to zrozumie.
Poziom: 26
AndyG74 do sensei dodano: 07.01.2017, 21:10
Chce w ten sposob powiekszyc swojego mikro peniska ... chyba
Poziom: 33
sensei do rozjo dodano: 07.01.2017, 22:38
Komentarz ukryty [Pokaż]
Poziom: 24
Remzo do AndyG74 dodano: 07.01.2017, 22:44
Coś jak pecetowcy ze swoimi "60 fps, 4k i modami"
Poziom: 29
Evorkos do sensei dodano: 07.01.2017, 23:14
Co komentarz twój widze, to zawsze nic tylko o tych twoich upragnionych platynach... Na co komu te komentarze twoje? Nie masz komu się chwalić jaki to z ciebie ''trophy hunter'' ? Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.01.2017, 23:18
Poziom: 33
sensei do Evorkos dodano: 07.01.2017, 23:44
Komentarz ukryty [Pokaż]
Poziom: 29
Evorkos do sensei dodano: 07.01.2017, 23:46
Oj oj tylko się nie popłacz
SDRaid [155.133.35.***] do rozjo dodano: 08.01.2017, 00:08
Sensei, sam zachowujesz się jakbyś zatrzymał się rozwojowo na poziomie intelektualnym 9-latka, a wypominasz wiek innym. Chociaż go nie znasz. Jakie to jest życie, kiedy poza 168 platynami nie masz nic?
Poziom: 21
rozjo do sensei dodano: 08.01.2017, 12:22
Taki dorosły a gra w gry dla dzieci byle była platyna ..
Sam się ośmieszasz człowieku i nie potrzebnie obrażasz innych.
Poziom: 24
Remzo do rozjo dodano: 08.01.2017, 14:51
Jak na te wasze komentarze teraz spojrzę, to bardziej żałośni od senseia jesteście. Sensei nikigo nie obraził, tylko "pochwalił" się platynami. Ja wiem, że spora część komentujących na ps site to głupie barany (hehe) ale zamiast bojkotiwać ludzi za nic to olejcie takie komentarze i piszcie na temat gry lub recenzji. Żenada.. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 08.01.2017, 14:52
Poziom: 33
sensei do Remzo dodano: 08.01.2017, 19:45
Niestety po szarej masie nie można wiele się spodziewać.
Poziom: 22
damiannasic dodano: 08.01.2017, 00:42
Pisałem już to pod recenzją pierwszego epizodu i się powtórzę - poczekajmy z recenzjami na cały sezon, tak będzie lepiej i uczciwiej wobec graczy. Przecież ludzie kupią całość (jeżeli się zdecydują) a nie np. epizod 1,3 i 5 bo okaże się, że 2 i 4 były słabe. :-) Edytowano 1 raz. Ostatnio: 08.01.2017, 00:44
Poziom: 26
DARKyeerPL do damiannasic dodano: 09.01.2017, 00:56

damiannasic napisał:

Pisałem już to pod recenzją pierwszego epizodu i się powtórzę - poczekajmy z recenzjami na cały sezon, tak będzie lepiej i uczciwiej wobec graczy. Przecież ludzie kupią całość (jeżeli się zdecydują) a nie np. epizod 1,3 i 5 bo okaże się, że 2 i 4 były słabe. :-)


Ja czekam na całość, nie chcę w to grać po 2h na miesiąc. Ciekawe, czy ktoś kupuje ich oodcinki np. 1,2 i 5, bo są ciekawsze, przecież to byłby skończony w pełni chwale debilizm(xd), pomijając czy tak się wogole da zrobić.
Poziom: 22
damiannasic do DARKyeerPL dodano: 10.01.2017, 00:30
Odcinki można kupować na psstore osobno, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić np. 1,3 i 5. Zgadzam się, byłby to debilizm i dlatego nie rozumiem recenzowania ich pojedynczo. Film czy książkę ocenia się w całości, a nie np. kolejne rozdziały. To tylko moje zdanie, dobranoc. :-)

Komentarze (20 opinii) Skomentuj

Zobacz grę w Bazie gier

The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier

The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier
  • PEGI 18
  • Przemoc
  • Wulgarny język
  • Świat: 20.12.2016
  • Europa: 20.12.2016
  • Polska: 20.12.2016
  • Gatunek: Przygodowa
  • Liczba graczy: 1
  • Kontroler ruchu: nie
  • Obraz 3D: nie
Dodaj własną recenzję Oceń grę w Bazie gier

Reklama



Reklama

Miesięcznik PSX Extreme

Najnowsze w Bazie gier

zamknij [x]
Informujemy, że strona www.pssite.com korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.